Gemaal De Waterwolf, Electra

Electra is een gehucht in de gemeente Westerkwartier in het noordwesten van de Nederlandse provincie Groningen, gelegen op een kunstmatig schiereiland aan zuidzijde van een meander van het Reitdiep, in het noordoostelijkste puntje van de Oude Ruigezandsterpolder. Aan oostzijde stroomt vanuit het zuiden de Kommerzijlsterriet in het Reitdiep.

Bij Electra werd tussen 1918 en 1920 het gemaal De Waterwolf gebouwd voor de bemaling van bijna 100.000 hectare land in de provincies Groningen en Drenthe. De aanleg van schiereiland en gemaal vormden destijds een megaproject. Bij de bouw behoorde De Waterwolf met het Ir. D.F. Woudagemaal tot de grootste gemalen van Europa. Ten oosten van Electra ligt de buurtschap Lammerburen. Vroeger werd deze naam ook gebruikt voor Electra.


De naam Electra is afkomstig van het waterschap Electra dat dit gemaal beheerde en dat haar naam weer ontleent aan het feit dat dit het eerste gemaal van Nederland was dat elektrisch werd aangedreven. Dit waterschap is uiteindelijk opgegaan in het waterschap Noorderzijlvest. Tussen 1975 en 1978 werden de elektrische motoren van het gemaal echter door dieselmotoren vervangen.

Bron: Wikipedia

 


Bekijk je deze webpagina op een mobiele telefoon? Klik dan hier om de virtuele tour in een nieuw browservenster te openen.

Meer zien? Ga naar de pagina Virtuele tours!